Przy zakupach za minimum 99 zł wysyłka do PACZKOMATU gratis!!!

Menu

0 items

Blog

New post

New post

Glony od kilku tysięcy lat są wykorzystywane do celów leczniczych, kosmetycznych i spożywczych w Azji oraz krajach Afryki i obu Ameryk. Współcześnie coraz większe zastosowanie mają również na rynku europejskim.

Związki zawarte w algach wykazują niezwykle szerokie spektrum działania. Wykorzystywane są jako składniki przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne, ale również przeciwzapalne, przeciwnowotworowe oraz fotoprotekcyjne, przez co stanowią niezwykle interesujący temat dla przemysłu kosmetycznego

Fucoidan (fukoidyna) jest polisacharydem siarczanowym występującym głównie w ścianach komórkowych różnych gatunków morskich wodorostów, a przede wszystkim w brunatnicach – takich jak kombu, limu moui, morszczynie pęcherzykowatym, wakame, hidziki (hijiki), nori, arame, kelp, brunatnych algach Ascophyllum nodosum, Adenocystis utricularis, mozuka (Nemacystus decipiens) stanowiąc ok. 4% ich suchej masy. Związki siarczanowe odznaczają się dużą aktywnością terapeutyczną obejmującą szerokie spektrum działań. Struktura chemiczna fukoidyny jest uzależniona od gatunku brunatnic, co wpływa na jej właściwości biologiczne i terapeutyczne.

„Żywe” wodorosty na straży młodości i piękna Twojej skóry.

We współczesnej kosmetologii wykorzystuje się wiele substancji, mających za zadanie zachować i przedłużyć młodość naszej skóry. Jedna z najsilniejszych przybyła do nas z głębi oceanu.

 

Fukoidyna to polisacharyd, który znajduje się w brunatnicach listownicy japońskiej (Laminaria japonica) i mozuku (Cladosiphon okamuranus tokida). To właśnie dzięki niej, wodorosty podczas odpływu nie usychają i nie giną pod wpływem słońca. Śluz, którym są pokryte, zapewnia im kompleksową ochronę przed szkodliwym oddziaływaniem czynników zewnętrznych.

 

Zadziwiające odmładzające właściwości fukoidyny zostały odkryte przez przypadek. Od dawien dawna Japończycy dodawali wodorosty do jedzenia - są one naprawdę bardzo smaczne i odżywcze. Kobiety, które czyściły i przygotowywały wodorosty, zauważyły, że po pewnym czasie ich dłonie stają się zadziwiająco miękkie i delikatne, bez względu na wiek i wykonywanie  ciężkiej pracy.

 

Później, dzięki badaniom naukowym odkryto, że jest to zasługa fukoidyny, która w dużych ilościach znajduje się w brunatnicach. Sama fukoidyna składa się z cząsteczek fukozy - unikalnego węglowodanu, odgrywającego kluczową rolę w procesach komórkowych.  

 

Zgodnie z licznymi badaniami naukowymi, fukoidyna mobilizuje komórki macierzyste skóry, sprzyjając regeneracji tkanek. W wyniku eksperymentów stwierdzono, że ta unikalna substancja może zapobiegać powstawaniu zmarszczek i jakby tego było mało, zmniejszać głębokość już istniejących. Skóra staje się o wiele bardziej elastyczna i sprężysta. Odkryto również zdumiewające działanie nawilżające fukoidyny - okazało się, że pod tym względem przewyższa nawet kwas hialuronowy, który był uważany niemal za panaceum na wszystkie problemy związane ze skórą. Fukoidyna ma prawdziwie unikalne i bezcenne właściwości.

 

Udowodniono, że fukoidyna stymuluje produkcję niezbędnych do życia komórek odpornościowych, limfocytów B i makrofagów, które niszczą potencjalnie niebezpieczne bakterie, wirusy i grzyby.

 

Kosmetyki zawierające fucoidynę:

- mobilizują komórki macierzyste, sprzyjając regeneracji tkanek

- spowalniają procesy starzenia się skóry, zwiększają jej elastyczność

- zapewniają ochronę komórek dzięki działaniu przeciwutleniającemu

- stymulują procesy regeneracji w głębokich warstwach skóry

- przywracają sprężystość i zdrowy kolor skóry

 

Fukoidyna nadaje skórze równą, matową strukturę, zmniejsza ryzyko zmian nowotworowych na jej powierzchni i w warstwach podskórnych. Uwalnia skórę od wolnych rodników, zapewnia silny efekt drenażu limfatycznego. Może być wykorzystana w celu rozjaśniania skóry, ułatwia gojenie oraz stymuluje fibroblasty do tworzenia kolagenu. Stymulują mikrokrążenie skóry dzięki czemu znajdują zastosowanie w preparatach dedykowanych skórze dotkniętej problemem cellulitu, obrzęków i zastoju limfy.


Intensywnie nasyca skórę wilgocią, odświeża i tonizuje. Stymuluje syntezę kolagenu i elastycyny, sprzyja odbudowie kolagenowych włókien dermy. Wygładza mikrostrukturę skóry, zapobiegając powstawaniu zmarszczek, chroni przed negatywnym działaniem wolnych rodników.

Aby składniki aktywne zawarte w algach mogły w efektywny sposób zostać wykorzystane do aplikacji na skórę, muszą zostać poddane procesowi mikronizacji lub ekstrakcji.

 

W związku z tym, iż fucoidyna ma szerokie zastosowanie w kosmetyce warto poszukać jej w produktach kosmetycznych, ponieważ ma zbawienny wpływ na poprawienie stanu skóry.

 

Kierunki wykorzystania glonów są wielorakie, a badania wciąż wskazują nowe możliwości. Dla przemysłu kosmetycznego stanowią bogate źródło składników aktywnych. Wykazują działanie wspomagające naturalną barierę lipidową naskórka, służą osobom narażonym na szkodliwe czynniki środowiskowe, w tym dym tytoniowy czy zanieczyszczenia atmosferyczne

 

 

 

 

 

 

Share

0 comments

Your comment...